Ketojenik diyet, eskiden yalnızca epilepsi hastalarının tedavisi için kullanılırken günümüzde obezite, polikistik over gibi metabolik hastalıkların tedavisi için de kullanılmaya başlandı ve popüler bir diyet oldu. Daha hızlı kilo vermek adına yapılan bu diyet, karbonhidratı düşük, yüksek miktarda kaliteli yağ ve ideal miktarda protein içeriğine sahip bir beslenme şekli olarak karşımıza çıktı.
Ketojenik diyette karbonhidratların yerine daha çok yağlar kullanılır. Karbonhidrat tüketimindeki bu azalma vücutta keton cisimlerinin oluşmasına sebep olur. Keton cisimleri ise yağ yakımını hızlandırır.
Ketojenik Diyet Listesi
Aşağıda ketojenik diyetin örnek listesi bulunmakta. Ancak beslenme listeleri bireyin fiziksel durumuna, beslenme alışkanlıklarına ve hastalık durumlarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle bu tarz diyetlerin bir diyetisyen ya da sağlık uzmanı eşliğinde uygulanması şart.
Sabah Kahvaltısı:
- 1 Adet Yumurta (Haşlamış ya da Yağda)
- 4 Adet Zeytin
- Tam Yağlı Peynir
- Bol Yeşillik
Öğle Yemeği:
- 1 Porsiyon Avokado Soslu Ton Balıklı Salata
Ara Öğün:
- 10 Adet Çiğ Badem
Akşam Yemeği:
- 1 Porsiyon Zeytinyağlı Sebze Yemeği
- Cevizli Salata
Ketojenik Diyet Zararları
Ketojenik diyette günlük karbonhidrat alımının kısıtlanması, vücutta keton cisimlerini oluşturur. Oluşan keton cisimleri, yağ yakımını hedef gösterir. Fakat kanda keton cisimlerinin bu denli uzun kalması ileri süreçte ketoasidoza sebep olur. Ketojenik diyetten kaynaklanan bu durum:
- Bulantı,
- Kusma,
- Karın Ağrısı,
- Bilincin Bulanması,
- Sıvı Kaybı,
- Böbrek ve Kalp Hastalıkları problemlere yol açabilir.
Ketajonik diyette düşük karbonhidratlı besinler tercih edilirken, diğer karbonhidratlı besinlerden gün içinde yeteri kadar yararlanılmaz. Diyette kısıtlanan süt grubu, meyve, sebze ve tahıl çeşitlerinin bir kısmının kısıtlanması ile:
- Kalsiyum,
- Vitamin,
- Mineral eksikliği ortaya çıkabilir.
Ketojenik diyet üzerindeki araştırmalar günümüzde hala devam etmekte. Hızlı kilo vermek adına yapılan bu tarz diyetler hedefe ulaşmayı sağlasa da kalıcılığı sağlamayabilir. Ketojenik diyet yanlış uygulandığında yarardan çok zarar da getirebilir. Bu nedenle bireylerin yaşam tarzlarına uygun, sağlıklı ve kalıcı olarak kilo verilen diyetleri tercih etmesi, ketojenik diyet ısrarla isteniyorsa da, bir diyetisyen veya doktor gözetimi altında yapılması önerilir.
Ketojenik Beslenme Nedir Nasıl Yapılır?
Ketojenik diyet listesi, besinlerin düşük karbonhidrat, yüksek yağ ve ideal protein oranı baz alınarak kişiye göre oluşturulur. Diyetin, her ne kadar uzman eşliğinde uygulanması gerekse de, detaylarını merak edenler için yasaklanan ya da tüketilebilen besin listesi aşağıdaki gibi.
Ketojenik Diyette Yasak Olan Yiyecekler:
- Makarna, Cips, Patates,
- Pasta, Unlu Mamuller,
- Çikolata, Gazlı İçecekler,
- Krema, Dondurma,
- Meyve Suyu,
- Muz, Havuç, Bezelye,
- Kuru Baklagiller ve Tahıllar şeklinde sıralanır.
Ketojenik Diyette Yasak Olmayan Yiyecekler:
- Somon, İstiridye,
- Ispanak, Lahana, Brokoli ,
- Et ve Tavuk Ürünleri,
- Yumurta, Peynir,
- Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı,
- Yağlı Tohumlar,
- Kırmızı Meyveler,
- Siyah ve Yeşil Zeytin,
- Kahve ve Çay şeklinde sıralanır.